info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

Don Papa Rum

Don Papa Rum

02 nov 2015

Den sødmefulde rom fra det filippinske øhav.

Don Papa Small Batch Rum er en fadlagret rom og har ligget syv år på brugte bourbon fade. Rommen har været at finde på det danske marked i snart to år og danskerne er vilde med den. Inden så længe kommer der en ny udgave af Don Papa Rum, nemlig Don Papa 10 Year Old Rum. Denne nye udgave af The Don er en lidt mindre sød samt en mere kompleks rom end den klassiske Don Papa som du måske kender.

Al rommen fra Don Papa er gæret på filippinske sukkerrør. I dag producerer man i Fillippinerne årligt omkring 2,2 millioner tons rørsukker. På La Tondeña Distilleria, Bago Inc., hvor destilleringen af Don Papa foregår, bliver rommen destilleret på et kolonnedestilleringsapparat som leverer et let og rent destillat. Lagring af rommen foregår ikke langt fra destilleriet, nemlig for foden af Mount Kanlaon på øen Negros i det sydlige Fillippinerne, hvor den efterfølgende blendes og tilsættes vanilje efter filippinsk tradition.

undefined

Hvis du har smagt den klassiske Don Papa, vil du også vide at smagsprofilen er præget af masser af sødme. Måske kan du godt lide rom med en sødmefuld smagsprofil, måske kan du ikke? Måske har du en favnende smag og nyder både tør og sød rom? Uanset hvad, så findes der en rom til enhver smag, og Don Papa er med til at dække efterspørgslen på rom i den søde ende af romkategorien.

Forskellen på sød rom og sødet rom

Hvad er det egentlig der gør at noget rom er sødt og noget rom er tørt? Som udgangspunkt er ALT rom tørt - dog vil der var nogle rommer (uden sukker) på markedet som er tørre end andre, og dette skyldes primært hvilke egetræsfade der bliver brugt under lagringen. Der sker ikke noget under gæringen eller destillationen der gør at rom bliver naturligt sødt - ej heller under fadlagringen. Sødmen skyldes egentlig kun én ting og det er tilførslen af sukker. Alt rom på markedet som indeholder sødme er i større eller mindre omfang tilsat sukker, enten under lagringsprocessen eller under blendningen.

undefined

Sukker er, om man vil det eller ej, en del af romhistorien samt arven af det at producere rom. For få hundrede år siden var det ikke usædvanligt at forbrugerne købte deres rom ved bestemte romkøbmænd, da mange foretræk lige netop dén rom som den enkelte romkøbmand solgte. Dette skyldtes ofte købmandens personlige opskrift hvor både sukker og krydderier indgik. Og sådan er det stadig den dag i dag.

Metoden hvorpå man tilsætter sukker for at forstærke smagselementer i rommen er faktisk blevet videnskabeligt dokumenteret, ligesom vi kender det fra salt i madlavning. Det handler om balance og håndværk – en tilpas mængde sukker kan få de naturlige smagsnuancer til at smage endnu bedre (hvis de i forvejen er gode). For meget sukker i en rom vil få smagsnuancerne til at ”dø”, og det er derfor en balancegang. Man skal i høj grad mestre kunsten at blende…

Sukker bliver diskuteret meget i romverdenen for tiden. ”Autentisk rom” er en term som mange bruger om rom som ikke er tilsat sukker, men for mange kan autentisk rom lige så godt indeholde sukker. Det kommer helt an på hvordan man ser på rom og i hvilken kontekst. Nogen anser fx rom lavet på den rene sukkerrørsjuice som finere end den rom man laver på en base af melasse. De kalder melasserom for industriel rom og tænker det som et andenrangs produkt. Nogen har det på samme måde med rom der er blevet destilleret i et pot still frem for et kontinuerligt still. Men faktum er, at alle former for rom, herunder også rom som indeholder sukker, kan være gode og interessante – det hele handler i sidste ende om dig og din smag.

undefined

Det er den enkeltes smagsløg der bestemmer om noget er godt eller dårligt. Der findes ingen rigtige eller forkerte svar. Som romkøbmænd mener vi hos CRT Spirits, at alle romtyper har en plads på spiritushylden. Don Papa Rum og Silver Seal Rum er begge produkter som vi arbejder med i Danmark, og disse produkter kunne ikke ligge længere væk fra hinanden end de gør, men de appellerer heller ikke til det samme publikum. Der skal være noget for enhver smag og for enhver pengepung. Det er ingen hemmelighed at en rom som Don Papa henvender sig til nybegynderne inden for rom og sådanne rom har rombranchen også brug for. Mange romdrikkere starter deres romeventyr med de sødere rommer på markedet – sukker i rom er en god indgangsvinkel for personer der endnu ikke drikker ren spiritus – og ender deres romrejse i mærker som fx Silver Seal Rum.

Der er ingen tvivl om, at Don Papa Rum er til dem med en sød tand - men har du prøvet at bruge rommen i cocktails? Faktisk vandt Don Papa en pris på den franske barscene da den lige var kommet til Europa for to år siden. Don Papa fungerer utrolig godt i forskellige klassiske cocktails.

Herunder ses et forslag til en cocktail du selv kan lave derhjemme.