info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

Chantal Comte Rum – Den uafhængige aftapnings førstedame

Måske kender du ikke navnet Chantal Comte, men for romnørder og kendere af romkategorien er det et navn som er højt agtet. Bag navnet står en dame, som i 1983 – langt forud for sin tid – første gang udvalgte og tappede rom fra de vestindiske, franske besiddelser. Faktisk var hun, som uafhængig aftapper, den første til at gøre netop dét, og hun gjorde det endda ofte ved fadstyrke og naturligvis uden nogen former for tilsætning. Chantal Comte anses af mange for at have tappet noget af den bedste rom overhovedet, og mange af hendes aftapninger er blevet legendariske enhjørninger.

Chantal begyndte som vinproducent og ejer den dag i dag stadig en vingård i Rhône-dalen. Passionen for rom udsprang fra interessen for vin, og hun opdagede tidligt, at romproduktion var lige så komplekst som vinproduktion. På en af hendes første rejser til Martinique opdagede hun, at de lokale manglede stoltheden omkring deres lokalproducerede rom, og som gæst på øen blev hun udelukkende tilbudt importerede varer såsom whisky, portvin mv. Det var ubegribeligt for Chantal, og hun forstod ikke hvorfor øens beboere ikke satte en ære i den lokale rom.

I starten af 1980’erne var salget af rom fra Martinique på et lavpunkt, hvilket betød at lagerhallerne bugnede med gammel rom. Andrée Depaz, som på dette tidspunkt ejede Distillerie Depaz, lærte Chantal alt om produktionen af rhum agricole, og det var også i hans lagerhaller at Chantal’s romrejse begyndte. Andrée kæmpede på dette tidspunkt med at holde forretningen oven vande, og det gjorde at Chantal med en sympati for Andrée og rhum agricole, gerne ville hjælpe med at fremme rommen fra Martinique.

De første aftapninger udvalgt og flasket af Chantal Comte, solgte stort set ikke i begyndelsen. Først 20 år efter udgivelsen begyndte man at forstå kvaliteten af disse udgivelser, og i dag er de første Chantal Comte-aftapninger blevet til unikke samleobjekter for entusiaster. På grund af de store lagerbeholdninger og datidens dårlige salg af rom, var der ingen grænser for hvad og hvor meget destillerierne ville sælge – i dag er sagen en helt anden. Nu om stunder er salget af rom på Martinique i vækst, hvilket betyder at destillerierne selv kan afsætte deres rom via egne rommærker. Faktisk er uafhængige aftappere af rom fra Martinique en sjældenhed, men grundet Chantal Comte’s historie med øen, og hendes ry som foregangskvinde for rhum agricole på Martinique, så bliver hun ved med at have adgang til førsteklassesrom fra de forskellige destillerier. I 2017 udvalgte og tappede hun fx en masse storslået rom fra Distilleie La Mauny på Martinique – 34 år efter hun udgav den første rhum agricole i navnet ’Chantal Comte’.

For at være helt specifik, så var hendes første udgivelse Chantal Comte Rhum Agricole 1975 Extra Vieux de la Plantation de la Montagne Pelée -en ca. otte år gammel rhum agricole, som i dag er meget vanskelig at opdrive. Den er senest set solgt på internationale auktioner til 5-6000 kroner - et godt bevis på, at aftapninger fra Chantal Comte på sigt bliver til deciderede investeringsobjekter.

Udover rom fra Martinique tapper Chantal Comte også rom fra Guadeloupe, herunder også fra Marie-Galante. Hun har etableret samarbejder med nogen af de bedste destillerier på de franske øer i Caribien. Der er ingen tvivl om, at Chantal anser rhum agricole for at være romkategoriens bedste romtype.

Herunder giver vi dig særlige bud på aftapninger som kan anbefales fra Chantal Comte:

Chantal Comte Rhum La Tour de l'Or 2001

Fra Distillerie La Mauny på Martinique, tappet ved fadstyrke af Chantal Comte, kommer dette 14 år gamle bæst af en rhum agricole. Rommen er modnet på brugte bourbon-tønder og tappet tilbage i 2017 ved hele 64,8 % alkohol.

Rommen har en tropisk bouquet samt en frisk duft af ingefær. Derudover er den domineret af kandiserede noter af karamel og appelsinskal. Generelt er duften også præget af cedertræ, eukalyptus og tobaksblade. Smagen er yderst kompleks og har en smag af bitter grapefrugt samt kraftig vanilje. Desuden en spids harpiks kombineret med sukkerrørets sødme, og til sidst citronskal. En helt igennem vanvittig smagsoplevelse, som kun er tappet i 1715 nummererede flasker!

Chantal Comte Rhum La Tour de l'Or 2006

Hos Distillerie La Mauny har Chantal Comte endnu engang fundet en håndfuld tønder med rom, som har udviklet sig ekstraordinært godt. Aftapningen her er en blanding af tønder med rom destilleret tilbage i 2006. Rommen er udelukkende modnet på fransk egetræ, herunder på tidligere brugte cognacfade (80 %) og helt nyt fransk egetræ fra Tronçais (20 %). Rommen blev tappet i 2017 og der findes i alt 2000 nummererede flasker som er tappet ved fadstyrke på 57,7 % alkohol.

Smagen er præget af dybe krydderier, kandiseret appelsin, nelliker, træsyrer og så har den en enormt stor vedholdenhed. Denne rom er i sandhed et udtryk for, hvor kompetent en romblender Chantal Comte er.