info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

Hvad er forskellen på ’blended malt whisky’ og ’blended whisky’?

Selvom de skotske regler for whisky er rimelig klart kridtet op, så oplever vi stadig at der er mange som ikke helt kan gennemskue de mange forskellige termer som eksisterer omkring den populære spirituskategori. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på særligt ét område, som forvirrer mange forbrugere, nemlig forskellen på ’blended malt whisky’ og ’blended whisky’? Der er utrolig stor kvalitetsforskel på de to whiskykategorier.

undefined

Old Perth Aged 12 Years Blended Malt Scotch Sherry Matured Whisky

Du skal først og fremmest kende definitionen for ’single malt whisky’, for helt at kunne forstå hvad forskellen er på ’blended malt whisky’ og ’blended whisky’. En single malt whisky er ganske enkelt en whisky som er destilleret på 100 % maltet byg via batch-destillering fra ét enkelt destilleri. Det allervigtigste i denne definition er batch-destilleringen, også kendt som pot still-destillering, da det netop er dét som er det afgørende for kvaliteten.

Nu ved du hvad single malt whisky er, og derfor er det tid til at vi går videre til blended whisky. Blended whisky er ganske enkelt en eller flere single malt whiskyer, som man har blandet sammen og efterfølgende tilført det der hedder ’grain whisky’. Og her er årsagen til, at blended whisky med rette opfattes som værende generelt af lavere kvalitet. Grain whisky er nemlig relativt smagsneutral kontinuerligt destilleret industriwhisky som tilføres malt whisky, for at strække produktet og dermed sænke prisen. Jo mere grain whisky man tilfører sin malt whisky, desto mindre maltsmag vil der være i produktet. Og her er kvalitetsforskellen på ’blended malt whisky’ og ’blended whisky’!

En blended malt whisky er ganske enkelt bare flere single malt whiskyer som er blevet sammensat. Den eneste forskel på ’blended malt whisky’ og ’single malt whisky’ er om whiskyen kommer fra ét eller flere destillerier. Derfor må ’blended malt whisky’ aldrig sammenlignes eller forveksles med ’blended whisky’.

Et godt eksempel på en blended malt whisky er Old Perth Blended Malt Scotch Whisky. Denne serie af sherrymodnede whiskyer er sammensat af single malt whisky fra forskellige destillerier i Glenlivet-regionen i Speyside. Her får man en blended malt whisky som kvalitetsmæssigt er på højde med en single malt whisky.

Skål derude!