info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

Chamarel Rum – fra mark til flaske

På Mauritius i Det Indiske Ocean findes en lille og meget unik producent af rom. Destilleriet hedder Rhumerie de Chamarel også kendt som Chamarel Distillery. Ud af den håndfuld destillerier som findes på øen, er Chamarel det mindste, men samtidig også det destilleri på øen med den største karakter.

Få romproducenter har samme tilgang til romproduktion som Chamarel Distillery. Chamarel Distillery producerer nemlig terroir-rom, som kun få kan gøre det. For at producere rom med terroir, skal man som destilleri, for det første have adgang til sukkerrør fra egne marker. Egne sukkerrørsmarker er langt fra en selvfølge i rommens verden, og det er faktisk en sjældenhed at se et destilleri, der kan bryste sig af at være i besiddelse af egne sukkerrørsmarker. Men det kan Chamarel Distillery, og det er en af de væsentligste styrker ved den rom, som produceres på destilleriet – en styrke som bestemt kan fornemmes, når rommen befinder sig i glasset.

Hos Chamarel Distillery producerer man rom ud fra en agricultural-tankegang, fuldstændig ligesom de romproducenter som laver rom i rhum agricole-stilen. På Mauritius har man dog ikke lov til at bruge udtrykket ’rhum agricole’, men Chamarel producerer alligevel deres rom efter alle agricole-kunstens regler.

Rommen fra Chamarel har en stor smag, og samtidig en smag som er tæt forbundet med sukkerrøret. Kombinationen af egne sukkerrør af høj kvalitet, gæring på frisk sukkerrørssaft, destillering der efterlader masser af smag i rommen samt modning under tropiske forhold i tønder af højeste kvalitet, giver en rom med usammenligneligt gode karaktertræk. Chamarel-rommen er generelt syrlig, sødmefuld, fyldig, kompleks og så har den en særlig frugtig karakter som skiller sig ud fra de øvrige, klassiske rhum agricole-producenter. Netop derfor, er rommen fra Chamarel værd at stifte bekendtskab med – en romproducent som virkelig bringer noget nyt og anderledes til bordet.

Her er alle de vigtigste punkter for produktionen af rom hos Chamarel Distillery:

Rommen fra Chamarel…

  1. laves på håndhøstede sukkerrør fra egne marker.
  2. laves på den friske sukkerrørssaft fra ét enkelt pres.
  3. gæres på destilleriets egen kultiverede gærstamme.
  4. destilleres på henholdsvis en enkeltdestilleringskolonne samt batch-destillering.
  5. hviler minimum seks måneder på stålbeholdere efter destilleringen.
  6. modnes på destilleriet under tropiske forhold.
  7. modnes i egetræstønder af højeste kvalitet.
  8. tilsættes ikke farve, sukker eller andre tilsætningsstoffer.
  9. er derfor naturlig, unik og enestående.

Anbefalinger af rom fra Chamarel Distillery

For at fange essensen af rommen fra Chamarel, så anbefaler vi her to aftapninger, som begge bidrager med noget ganske særligt. Vi anbefaler henholdsvis en 18 måneder gammel rom og en seks til otte år gammel rom.

Chamarel Gold Rum 42 %

Hvis du virkelig vil smage en rom, hvor sukkerrøret kommer til sin ret, så skal du prøve Chamarel Gold Rum. Chamarel Gold Rum er blevet destilleret i destilleriets enkeltkolonne efter den er gæret på den friske sukkerrørssaft. Denne produktionsmetode efterlader utrolig meget sukkerrørssmag i rommen, og da rommen ’kun’ er modnet 18 måneder på en 5000 liter stor egetræsbeholder, så er påvirkningen af egetræet ikke for dominerende i smagen.

Smagen er præget af frisk, syrlig frugtighed og efterfølgende let egetræ med krydderier, vanilje og hvid peber. Det er en lækker og sødmefuld smagsoplevelse som virkelig viser, at rom sagtens kan nydes rent uden at det behøver at være gammelt – hvis bare rommen er produceret korrekt.

Chamarel Gold Rum har vundet mange priser, og modtog bl.a. en guldmedalje ved German Rum Fest 2018 i kategorien ’Agricole Gold’.

Chamarel XO Rum 43 %

Chamarel’s XO-udgave er måske destilleriets bedste aftapning – det mener folkene på destilleriet i hvert fald selv. Det er en rom som er sammensat af destillater fra destilleriets to destillationsapparater, hvilket gør den til en single blended cane juice rum. I blendet finder vi altså både rom fra deres enkeltkolonne samt rom fra deres batch-destillationsapparat (dette udgør 30 % af blendet).

De to komponenter er henholdsvis modnet på forskellige franske egetræsfade, herunder helt nye tønder, tønder som tidligere er blevet brugt til modning af cognac samt genbrændte vintønder. Brugen af det franske egetræ giver en utrolig kompleks og elegant smagsprofil med masser af krydderi, tør frugt og lette sødmefulde noter.

Rommen er sammensat af destillater som er modnet mellem seks og otte år i det tropiske klima på Mauritius. Den lange modningsperiode i den høje varme udvikler rommens smag meget drastisk. Særligt finder man en kraftig kombination af krydderier og tørrede frugter samt let vanilje, karamel, appelsinskal, peber og nelliker. Chamarel XO Rum er en enestående rom med masser af dybde og kompleksitet – og samtidig er det en rom, som ikke har mistet sin distinkte karakter fra de friske sukkerrør.

Chamarel XO Rum har vundet mange priser, og modtog bl.a. en guldmedalje ved German Rum Fest 2018 i kategorien ’Agricole XO’.

Opskrift på en cocktail med Chamarel Rum:

Prøv dette take på en klassisk Vieux Carré – Vi kalder den Vieux Chamá, og den smager så englene synger.

Vieux Chamá

6 cL Chamarel XO Rum
3 cL Belsazar Red Vermouth
En barske D.O.M Bénédictine
2 dash Peychaud’s Bitter
2 dash Angostura Bitter

Rør alle ingredienserne med is i et røreglas og server over is med et Maraschino-kirsebær som pynt.