info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

NYHED: Darroze Bas-Armagnacs

Vi er begejstrede for at offentliggøre en ny spirituskategori i vores sortiment -  Armagnac. Vi er som følge deraf endnu mere begejstrede for at kunne præsentere ingen ringere end "Paven af Armagnac"(citat: Robert Parker) -  Darroze. Darroze er en producent, der er vidt berømt i Frankrig, såvel som resten af verden, for at blande og tappe det bedste og mest eksklusive Armagnac man kan få fingrene i. Darroze Bas-Armagnacs er af så uhørt høj kvalitet, at de kan stå mål med enhver rom, cognac og whisky. Du vil blive overrasket, når først du smager på det.

Darroze Bas-Armagnacs er en uafhængig aftapper, der bl.a. er specialiseret i at opkøbe armagnacs fra små producenter rundt omkring i Bas-Armagnac-området. Derudover destillerer familien selv eaux-de-vies via et transportabelt destilleringsapparat. 
Det kontinuerlige armagnac-still fragtes fra gård til gård, hvor man destillerer de forskellige vine som produceres lokalt, og på den måde fremviser man det sande terroir fra vingård til vingård. 

Familien Darroze har siden 70'erne flaskes armagnac i eget navn, og firmaet er i dag anført af Marc Darroze, søn til Francis Darroze, der som nævnt af Robert Parker blev udråbt som "The Pope of Armagnacs".

Darrozes' armagnac serveres i dag på samtlige tre-stjernede Michelin-restauranter i Frankrig, samt mange andre berømte restauranter på tværs af landet. I Frankrig betragtes Darroze Bas-Armagnacs som armagnacens ukronede konge.

Se det store soritment af Darroze Bas-Armagnacs her.

 

Hvad er armagnac?

Armagnac-regionen i Gascogne ligger mellem Adour og Garonne-floderne ved foden af Pyrenæerne i sydvest Frankrig. Her laver man en spiritus som kaldes Armagnac. Spiritussen er baseret på hvidvin som destilleres på et kontinuerligt destilleringsapparat, og regionen blev tildelt AOC-status i 1936. Det officielle produktionsområde er opdelt i tre distrikter, der ligger i departementerne Gers, Landes og Lot-et-Garonne. De tre producerende armagnac-distrikter blev defineret den 25. maj 1909 og hedder Bas-Armagnac, Armagnac-Ténarèze og Haut-Armagnac. Regionen har 15.000 hektar med vinmarker.

Man har destilleret i Armagnac-distriktet siden 1400-tallet, hvilket gør armagnac ældre end cognac. Faktisk er armagnac den ældste spiritus i Frankrig, og i dag destilleres på følgende druer: Baco 22A, Colombard, Folle Blanche og Ugni Blanc.

Hvorfor er armagnac interessant?

Man får generelt tårnhøj kvalitet for en relativt lav pris – så enkelt kan det siges.

I modsætning til cognac - som ligeledes er en vindruebaseret brændevin fra Frankrig - er armagnac ikke under indflydelse af internationale spiritusmastodonter. Indenfor armagnac finder man adskillige familieejede virksomheder, som tilbyder højere kvalitet og til billigere penge end de store cognachuse. Alligevel har armagnacen et lidt blakket ry, og betragtes af mange som cognacens landlige lillebror, men denne opfattelse kunne ikke være mere forkert. Smag selv en armagnac fra Darroze og sammenlign med cognac i samme prisklasse.

Under produktion af armagnac destilleres hvidvinen kun én gang i en kontinuerlig destilleringsproces, hvor cognac destilleres to gange i en batch-destilleringsproces. Til gengæld destilleres armagnac kun til 53-60% alkohol, hvor cognac når helt op til 70%. Det betyder at armagnac som destillat har et højere antal smagsforbindelser, og i mange tilfælde fyldigere smag end den frugtige og lettere cognac.

Modsat cognac har man i Armagnac tradition for at tappe vintageårgange. Meget få cognacproducenter gør brug af vintageårgange, og blender derfor forskellige årgange inden de lagrer det. De fleste armagnac-producenter blender først de forskellige årgange efter lagringen - altså inden tapningen - hvorfor de også har muligheden for ikke at gøre det. Derfor ses armagnac tit i vintageårgange, hvilket er helt specielt og anderledes end cognac.

Er man glad for spiritus og går man op i kvalitet, er der ingenting der taler for, at man ikke skulle kunne nyde et godt glas Darroze Bas-Armagnacs, som anses for at tappe noget af Frankrigs bedste brændevin.