info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

Armagnac! Skatten, som blot venter på at blive fundet

Vi sætter fokus på spiritus du endnu ikke har opdaget…

I Frankrig producerer man mange forskellige typer af brandy, og både armagnac og cognac er brandy-typer – den store forskel på de to, er området hvori de produceres. Armagnac produceres i den sydvestlige del af Frankrig, nemlig Armagnac-regionen og er på mange måder en glemt og gemt skat, som bare venter på at blive fundet.

Men hvorfor er det liiige, at armagnac er en skat? Og hvorfor er det interessant at gribe spaden og grave skatten op? Er det overhovedet umagen værd? Jo, nu skal du høre…

Armagnac er en overset spiritustype, hvilket betyder at efterspørgslen på det ikke er særlig stor – den er næsten ikke tilstedeværende, faktisk. Og hvordan er det nu lige det er med udbud og efterspørgsel? Særligt whisky og rom har de seneste mange år været meget eftertragtet, og derfor er priserne på disse steget markant. Sådan er det ikke gået med armagnac (endnu) og derfor får man utrolig meget spiritus for pengene, indenfor netop denne kategori.

undefined

Mark i Gasgogne med vindruer til produktion af armangnac

Ikke nok med at armagnac er prisvenligt, så smager det tilmed enormt godt – og det er jo egentlig det allervigtigste. Armagnac er baseret på vindruen, og man benytter i området fire forskellige druesorter; Ugni Blanc, Baco, Colombard og Folle Blanche. Udover de forskellige druer, som i høj grad er med til at forme smagen i armagnac, så har området tilmed tre forskellige områder, som hver især har deres egen smagsmæssige karakteristika. De tre områder hedder Bas-Armagnac (højtliggende område), Armagnac-Ténaréze og Haut-Armagnac (lavtliggende område). Det er i Bas-Armagnac at man er kendt for at lave det bedste armagnac, og samtidig er det også her, hvor der er klart flest producenter.

undefined

Den rå sprit der løber ud lige efter destillationen

Armagnac destilleres via kontinuerlig destillering, men af en gammeldags og ”primitiv” type, som ikke destillerer særlig effektivt. Dette betyder, at armagnac faktisk er en utrolig smagsholdig spiritustype, og på papiret endnu mere smagsholdig end cognac, som jo destilleres via batch-destillation.

Alderen på armagnac kan ofte være meget høj, da efterspørgslen på de ædle dråber ikke har været særlig stor i de seneste mange år. Derfor kan man finde meget gammel armagnac, og det er ikke ualmindeligt, at man kan finde armagnac på 30, 40, 50 og hele 60 år. Så høje alderserklæringer er en sjældenhed indenfor fx whisky og rom, og armagnac er den sidste bastion af lagret spiritus, der tilbyder en samhørighed, når det kommer til pris, alder og kvalitet.

undefined

Lagerhal med gammel armagnac i Gasgogne

Darroze – Kongen af Armagnac

Hvis du vil være sikker på at finde armagnac af højeste kvalitet, så kan det anbefales, at du tager et kig på Darroze Armagnacs. Darroze er en uafhængig aftapper af armagnac, som har arbejdet med armagnac siden starten af 1970’erne. Marc Darroze overtog driften af virksomheden fra sin far Francis Darroze, og sammen har de igennem årene opbygget solide forretningsmæssige forhold til utrolig mange mindre armagnacproducenter i regionen. Dette er en af grundene til, at Darroze har så fantastisk mange årgange fra så utroligt mange forskellige armagnacproducenter på lager. Med mere end 250 forskellige armagnacs i sortiment, må dette siges at være en imponerende samling.

undefined

Marc Darroze

Darroze serveres i dag på samtlige trestjernede Michelin-restauranter i Frankrig, samt mange andre berømte restauranter på tværs af landet. I Frankrig betragtes Darroze Armagnacs som armagnacens ukronede konge, og dette med rette.

Anbefalinger af armagnac, hvor du IKKE går galt i byen

Vi kommer her med to anbefalinger af fantastisk armagnac, som du roligt kan lade dig forføre af. Begge aftapninger har en flot balance mellem de friske smagsnoter, som kommer fra druerne samt de tungere og mørkere noter, som stammer fra modningen på egetræ.

undefined

Darroze Bas-Armagnacs 20 Ans d'Age & Vintage 2003 Domaine de Monturon

Darroze Bas-Armagnacs 20 Ans d'Age 43 %

Pris: 749,-

Med et reelt age statement på minimum 20 år, er denne armagnac modnet mellem 20 og 26 år på egetræstønder af lokalt træ, fra Gascogne-regionen. Den er destilleret på to forskellige druer, nemlig Ugni Blanc og Baco – to forskelligartede druer som bringer meget forskellige ting med til smagsoplevelsen. Ugni Blanc-druen er kendt for at lave et let og elegant destillat, hvor Baco-druen står for en mere tung og bastant smag.

Kombinationen af de to druesorter giver en enormt lækker harmoni i smagsoplevelsen, som med minimums 20 års modning på egetræ leder tankerne hen på tørrede frugter så som figner, rosiner og dadler, og derudover en let vinøs karakter med et strejf af vanilje og varme krydderier.

Darroze Bas-Armagnacs 20 Ans d'Age Grands Assemblages 43 % er en blød men alligevel kompleks smagsoplevelse, som kan få en hver spiritusnyder til at kigge en ekstra gang på flasken.

Darroze Bas-Armagnacs Vintage 2003 Domaine de Monturon 50 %

Pris: 719,-

Til den lidt mere erfarne spiritusdrikker, kan særligt fadstyrke-armagnac anbefales. Den uafhængige aftapper Darroze er specielt kendt for deres unikke single estate vintage-aftapninger, som tappes ved fadstyrke og uden tilsætning generelt, under navnet Collection Unique.

Denne 15 år gamle armagnac fra gården Domaine de Monturon blev destilleret tilbage i 2003 og består 100 % af Baco-druen. De 15 år på fad, kombineret med druesorten, giver en kraftigere smag af ”drue”, og medfører et noget mindre fadpræg end på fx Armagnacs 20 Ans d'Age 43 %.

I modsætning til Cognac, så har man i Armagnac tradition for, at tappet årgangsbestemt armagnac, hvor man i Cognac som oftest blander flere forskellige årgange sammen. Det giver en ekstra dimension til armagnac-kategorien, at man som forbruger kan smage forskellighederne i høsten fra år til år – noget som vinverdenen særligt er kendt for. Collection Unique-serien fra Darroze er mageløs armagnac.