info@caribbeanrumtraders.dk
Telefon: +45 72 11 80 60

Nelson’s Green Brier Sour Mash Tennessee Whiskey

Land/Region Nashville, Tennessee
ABV 45,5 %
Alder NAS

Nelson's Green Brier Tennessee Whiskey er en bemærkelsesværdig amerikansk whiskey, der bærer vidnesbyrd om en rig arv og en passion for kvalitet. Nelson’s Green Brier Distillery blev genoplivet af brødrene Andy Nelson og Charlie Nelson, hvis forfædre oprindeligt grundlagde destilleriet tilbage i 1800-tallet. Destilleriet, der har dybe rødder i Tennessee's historie, blev grundlagt af brødrenes tip-tip-tipoldefar, Charles Nelson, og spillede en betydningsfuld rolle i udbredelsen af begrebet "Tennessee Whiskey", både i Amerika og Europa. Tennessee Whiskey er en whiskeytype, kendt for sin særlige produktionsmetode og filtrering gennem kul, hvilket giver den sin karakteristiske smag.

Brødrene Nelson besluttede at genoplive familiens destilleritradition og begav sig ud på en ambitiøs rejse for at bringe Nelson's Green Brier Tennessee Whiskey tilbage til verden. De er begge store tilhængere af historie og kulturel arv og ønskede at ære deres rødder ved at genskabe destilleriet. Brødrene har formået at rekonstruere destilleriets oprindelige opskrifter, og skaber i dag en række brands, der afspejler Charles Nelsons vision. Destilleriets small batch whiskey bærer både traditionen og innovationen i sig.

Man skal ikke forveksle Tennessee Whiskey med Bourbon Whiskey selvom begge whiskeytyper produceres på minimum 51 % majs i de såkaldte ”mash bills”. Som beskrevet tidligere skal Tennessee Whiskey filtreres igennem en særlig type kul, som i industrien omtales som ”maple charcoal”. Denne proces adskiller Tennessee Whiskey fra Bourbon Whiskey, og når man taler om Tennessee Whiskey vil der desuden også typisk være mindre rug i blandingen af korn som udgør opskriften. Den største forskel på de to er dog den før omtalte ”blødgøring” bedre kendt som ”The Lincoln County Process”, hvor man lader nydestilleret sprit, også kendt som ”white dog”, løbe igennem et to meter højt aktivt filter bestående af forkullet sukkerahorn-træ, som i sidste ende er med til at fjerne urenheder i spritten. Denne proces giver whiskey’en en blødere og anderledes smag, hvilket adskiller den fra klassisk Bourbon Whiskey.

Nelson's Green Brier er desuden en såkaldt ”Sour Mash Whiskey”, hvilket er et udtryk man finder på mange amerikanske whiskeyflasker. Det betyder ikke, at indholdet er surt eller syrligt, men er derimod en term man benytter om produkter som mæskes og fermenteres med dele af de syrlige rester fra forrige fermenteringer. Dette er med til at styrke og stabilisere fermenteringsprocessen, hvilket resulterer i en mere ensartet whiskeyproduktion. Man kan argumentere for, at denne proces er med til at booste udviklingen af smagsforbindelser under fermenteringen, og alt andet lige skabe et fyldigere smagende produkt i sidste ende.

Hvis du er interesseret i amerikansk whiskey, så er Nelson’s Green Brier Sour Mash Tennessee Whiskey helt sikkert noget for dig, da der er tale om en vaskeægte small batch whiskey. Mange amerikanske whiskey’er er produceret på store og centraliserede whiskyfabrikker, men ikke Nelson’s Green Brier. Nelson’s Green Brier Sour Mash Tennessee Whiskey er 100 % produceret på brødrenes destilleri i Nashville, Tennessee, og er således mere end bare en spiritus. Den er fortællingen om en stolt familiearv og engagement i at opretholde en ældgammel tradition. Destilleriet og dets produkter symboliserer den amerikanske drøm og en dyb respekt for historie og håndværk.

Whiskyen er lavet på tre korntyper herunder majs (som er hoveddelen), hvede (med det næststørste indhold) samt en mindre del maltet byg, hvorefter dette er fermenteret og efterfølgende destilleret i destilleriets lille pot still-destilleringssystem. Dernæst er spritten modnet i nye, hårdtbrændte amerikanske egetræstønder. Duften af Nelson’s Green Brier Sour Mash Tennessee Whiskey byder derfor velkommen med noter af karamel, vanilje, kanel og bagt æble. Smagen er overvældende og kraftig med noter af brunt sukker, kanelkage, karamelliseret æble og et strejf af kakao. Det er en fantastisk og sødmefuld whiskey tappet ved elegante 45,5 % alkohol, og er intet mindre end et skoleeksempel på en fornem og enestående whiskey, der indkapsler smagen af den amerikanske drøm!

AWARDS & ANERKENDELSE:

Gold Medal – ISW 2023
Double Gold Medal – Sip Awards 2022
Gold Winner – New York International Spirits Competition 2022
90/100 points – IWSC 2022
Double Platinum Winner – ASCOT Awards 2022
Gold Medal – Denver International Spirits Competition 2021
Gold Medal – Sip Awards 2021
Gold Medal – San Fransisco World Spirits Competition 2021

… bare for at nævne nogle!